Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνδυνος για κραχ , στα Νοσοκομεία όλης της Κρήτης.


Στον κίνδυνο να υπάρξει εφημεριακό κράχ στα νοσοκομεία της Κρήτης, αφού οι διοικήσεις προχωρούν σε περικοπές εφημεριών, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος ασφαλούς εφημέρευσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου-Λασιθίου και Ρεθύμνου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Βενιζέλειο.  ....


Όπως επισημαίνουν το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως σε μικρά νοσοκομεία, όπως είναι της Σητείας, του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, όπου η αδυναμία πληρωμής εφημεριών έχει οδηγήσει κάποια τμήματα σε μερικό κλείσιμο.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

“Στην ουσία η κυβέρνηση εισάγει τον θεσμό της απλήρωτης εργασίας για τους γιατρούς μια και τα νοσοκομεία (ειδικά της περιφέρειας) αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ασφαλούς εφημέρευσης. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι οι διοικήσεις προχωρούν σε περικοπές εφημεριών στα ήδη οριακά προγράμματα καθιστώντας τα επισφαλή τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εφημερεύοντες πέρα των ορίων τους ιατρούς...

Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στα μικρά νοσοκομεία (Σητεία, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο) στα οποία η αδυναμία πληρωμής των εφημεριών και η δραματική υποστελέχωση έχουν οδηγήσει ήδη μερικά από αυτά σε μικρό κλείσιμο (Σητεία, Ιεράπετρα) δημιουργώντας την εύλογη απορία μήπως τελικά αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, το λουκέτο δηλ. σε κάθε μονάδα που δεν πληροί κριτήρια οικονομικής ανταποδοτικότητας.

Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε προγράμματα εφημεριών που δεν θα λαμβάνουν υπόψιν τους την ασφάλεια των

ασθενών και των ιατρών.

Από την άλλη δεν πρόκειται βεβαίως να δεχτούμε τον εξαναγκασμό μας σε απλήρωτη υπερεργασία ούτε την βίαιη απόσπαση ιατρών προκειμένου με μπαλώματα να λυθεί το πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο”.

Οι γιατροί συνεχίζουν: 

“Aπαιτούμε από το κράτος να εγγυηθεί άμεσα ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο όλες οι εφημερίες που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κ.Υ. προκειμένου να μην υπάρξει εφημεριακό “κραχ”.

Να προχωρήσουν επιτέλους οι χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συνεχώς εξαγγέλονται αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε.



Προμήθειες με κακής ποιότητας υλικά

Η ανακοίνωση καταλήγει:  “Πρέπει να σταματήσουν οι εξωσυμβατικές παραγγελίες υλικών με αποκλειστικό γνώμονα το χαμηλότερο κόστος σε βάρος της ποιότητας, γεγονός που οδηγεί σε επανειλημμένα επεισόδια αστοχίας υλικών με κινδύνους για τους ασθενείς, τους ιατρούς και τελικά μεγαλύτερη σπατάλη.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αντιμετώπιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θέλουμε νοσοκομεία με υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες για τον πολίτη με παράλληλη πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό υγείας να “παγώσει” το νόμο 3868 και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις διαφορετικά θα έχει την πλήρη ευθύνη για τους κινδύνους που θα προκύψουν για τον πολίτη από την κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος”.


patris.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: