Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Έχουμε Δημοκρατία σήμερα???

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ο Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.) είπε :
«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».


*ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ*. Μεγάλη κουβέντα είπαμε … Αλήθεια τι Δημοκρατία έχουμε?

Δημοκρατία σημαίνει : συμμετοχή, σύνθεση απόψεων , ισονομία , ισότητα απέναντι στο κρατικό σύστημα εξουσίας , ελευθερία μέχρι εκεί που δεν ενοχλεί τον διπλανό μου, ελευθερία διακίνησης ιδεών , δημοκρατία είναι η σωστή ενημέρωση για να μπορεί ο πολίτης να αποφασίζει σωστά . (Οι πιο παλιοί έλεγαν μην κάνεις αυτό που δεν θες να σου κάνουν) .

Δημοκρατία δεν είναι: να μην συμμετέχουμε και μην καταθέτουμε την γνώμη μας ποτέ, και να βρίζουμε αντί τεκμηριωμένης κριτικής τους πάντες ειδικά αν έχουμε και προσωπικό ίδιον όφελος, να μην συνθέτεις χρησιμοποιώντας και την αντίθετη άποψη προς όφελος των πολλών από εγωισμό και ας είσαι πλειοψηφία ,
Να αποδέχεσαι διαφορετική εφαρμογή των νόμων ανάλογα με την τάξη ή την σχέση κάποιων με των παραβάτη ( πχ Μυλοποταμος, πρόστιμα σε μεγάλες επιχειρήσεις ).
Δημοκράτης δεν είσαι αν χρησιμοποιείς το σύστημα για να εξυπηρετηθείς εις βάρος του διπλανού σου .
Ο δημοκράτης άνθρωπος πάνω από όλα σέβεται τον συνάνθρωπο του και τα δικαιώματα του.

Η Δημοκρατία μας σήμερα με μια λέξη θα την έλεγα ** ανταυτού ** πολλοί λίγοι αποφασίζουν για όλους μας χωρίς να ρωτούν κανένα. Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του, αλλά δεν έχει την ανάγκη να τον ακούσει κανείς. Θέλουν να είμαστε πρόβατα υπάκουοι σε ότι αποφασίσουν εν ονόματι μιας κολοβής δημοκρατίας, που κανείς δεν πληρώνει τα λάθη του ( παραγράφονται) , αλλά και κανείς σκόπιμα δεν εκτιμάτε για το έργο του στην δημοκρατία ( τουλάχιστον εν ζωή π.χ. από Κολοκοτρώνη Κανάρη Βενιζέλο μέχρι πρόσφατα). Και ο λαός απαξιώνει χωρίς πολλή σκέψη τους πάντες αλλά και την ίδια την δημοκρατία ( αφού καθημερινά προσπαθεί να άρει την αδικία που υφίσταται με άλλη αδικία πχ σήμερα χρησιμοποιεί το ρουσφέτι όχι για να κερδίσει κάτι αλλά για να μην αδικηθεί , αφού άλλοι ήδη το χρησιμοποιούν εις βάρος του).
Κανονικά βέβαια έπρεπε ** όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον ** αλλά σήμερα τρέχουμε όλοι βρούμε τρόπους μην αδικηθούμε και η δυνατόν να κάνουμε το δικό μας ας είναι και εις βάρος των άλλων, καταστρατηγώντας καθημερινά ότι αφορούσε την ισότητα που κάποιοι με κόπο και εις βάρος τους πολλές φορές προώθησαν . ( π χ ΑΣΕΠ το απαξιώνουμε όταν λέμε ότι είναι εμπόδιο για προσλήψεις, αφού μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για αποχωρήσεις και κενά που θα δημιουργηθούν, αλλά και η προφορική ερώτηση πότε γεννήθηκες στον ένα και στον άλλο πόσες φορές αστόχησε ο Κολοκοτρώνης στην τάδε μάχη, τι είναι ισότητα δημοκρατία του κολλητού μου )
Και φθάσαμε στο άλλο άκρο που απαξιώνονται οι πάντες , καλοί , κακοί , ακόμα και αιρετοί που αφιλοκερδώς αφιερώνουν τον χρόνο τους για να λειτουργήσουν σύλλογοι σωματεία , κόμματα συνεταιρισμοί δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια , επί δικαίων και αδίκων , και ας γνωρίζομε ότι αυτά είναι τα πιο υγειή κύτταρα της δημοκρατίας , και αν επιβραβεύσουμε το καλό και κατακρίνομε το κακό στο πρώτο στάδιο θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την δημοκρατία που θέλουμε όλοι .
Για τους πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα που μας κυβερνούν, θέλω να πω ότι είναι κατ εικόνα και ομοίωση του εκλογικού σώματος σε μεγάλο βαθμό, αν επιμέναμε στους άριστους θα είχαμε άριστους , και όχι αρεστούς .

Δεν υπάρχουν σχόλια: