Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ( 16 Οκτωβρίου)

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τιμάται μέσα σε ένα βαρύ κλίμα, μετά από τις μεγάλες, παγκοσμίων διαστάσεων, διατροφικές κρίσεις που μας συντάραξαν. Οι περσινές αποκαλύψεις για το ουκρανικό ηλιέλαιο και για το κινεζικό γάλα έφεραν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τον χειρότερο εαυτό της, με το αλόγιστο κυνήγι του κέρδους ακόμη και όταν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Τα τραγικά αυτά γεγονότα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημερινό εορτασμό, καθώς αναδεικνύουν την αξία της υγιεινής, παραδοσιακής διατροφής με αγνά υλικά. Της διατροφής που, επί σειρά αιώνων, γαλούχησε γενιές και γενιές Ελλήνων, και που εδώ και μερικά χρόνια κινδυνεύει να εξοστρακιστεί από το καθημερινό μας τραπέζι, ως αποτέλεσμα της εισδοχής άλλων, δυτικών ως επί το πλείστον και σαφώς λιγότερο υγιεινών επιλογών.
Μπροστά σε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, η ανθρωπότητα έχει δύο επιλογές. Μπορούμε να βυθιστούμε στο φόβο και στην άρνηση. Μπορούμε, όμως, και να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα που αποκομίσαμε από αυτή την εμπειρία, ώστε να γλιτώσουμε από παρόμοια λάθη στο μέλλον. Είναι πολύ ελπιδοφόρο, λοιπόν, να βλέπουμε και στον τόπο μας να αναδύονται και να κερδίζουν έδαφος τα ποιοτικά, βιολογικά ως επί το πλείστον, παραδοσιακά προϊόντα τοπικής γαστρονομίας, που παρασκευάζονται με μεράκι και υψηλά πρότυπα ποιότητας από μικρές μονάδες παραγωγών. Η νέα αυτή τάση της «επιστροφής στις γαστρονομικές μας ρίζες» είναι η απάντηση στον ολοένα και διευρυνόμενο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της μαζικοποίησης της διατροφής στην υγεία μας.
Έτσι, μια μικρή βόλτα στα ειδικά καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων ή ακόμη και στα ράφια πολλών supermarkets αποκαλύπτει ένα νέο, μαγευτικό κόσμο γεύσεων και ευωδιών, που επέζησε στο πέρασμα του χρόνου και φέρνει ένα μήνυμα υγείας και ποιότητας στη σύγχρονη εποχή. Στο χέρι μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στις γεύσεις και στα προϊόντα αυτά να μπουν στο τραπέζι μας και να κερδίσουν με το σπαθί τους τη θέση που τους αξίζει στην καθημερινή διατροφή μας.
Είναι υπόθεση υγείας για όλους μας!

Από την Ιουλία Μαρκούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: