Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Κρήτη και όπλα

Τι συμβαίνει τελικά με την οπλοκατοχή στην Κρήτη; Ποια είναι η αλήθεια και ποιοι οι μύθοι για τη διακίνηση και εμπορία όπλων στο νησί; Έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί κατʼ επανάληψη ότι «η Κρήτη αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο παράνομου εμπορίου όπλων». Αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ στο νησί και στην Αθήνα πιστεύουν ότι αυτό ίσχυε απόλυτα πριν την κατάρρευση των συνόρων με την Αλβανία. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ως προς τα μεγέθη. Η λαθρεμπορία όπλων στα σύνορα της Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες «οργιάζει». Όμως η Κρήτη λόγω ακριβώς αυτής της «λόξας» των ντόπιων με τα όπλα, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διακίνηση τους. «Από τα χέρια Κρητικών πάντα θα διακινούνται πολλά όπλα. Τα κυνηγούν και επιδιώκουν μάλιστα την απόκτηση νέων μοντέλων. Επιπλέον οι Κρητικοί στις επαγγελματικές συναλλαγές τους είναι συνεπείς, αξιόπιστοι και εχέμυθοι και αυτό εκτιμάται» ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος θυμάται ότι την περίοδο 1990-1994 στην περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου καταγραφόταν κοσμοσυρροή από επιχειρηματίες, δικηγόρος και άλλους προκειμένου να αγοράσουν ένα καλό όπλο και μάλιστα της «κούτας».

Μία σημαντική παράμετρος για το καθεστώς διακίνησης όπλων στην Κρήτη είναι αυτή που υπογραμμίζει ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας. «Μιλάμε πια για το οργανωμένο έγκλημα. Κλείνονται συμφωνίες του τύπου: «σου στέλνω μια καλή παρτίδα όπλων, μου στέλνεις μια καλή .........

παρτίδα χασίς. Κάπως έτσι λειτουργούσε κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα με βασικούς «πρωταγωνιστές» Κρητικούς. Ανταλλαγή «προϊόντων»...Σε περισσότερα από 200 χιλιάδες υπολογίζονται τα όπλα που κατέχουν παράνομα οι Κρητικοί, ενώ ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες τα όπλα που διακινούνται με σκοπό την εμπορία.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπογραμμίζουν ότι κατά κύριο λόγο η διακίνηση των όπλων εξακολουθεί μέσω των μεγάλων λιμανιών του νησιού αλλά και με φουσκωτά που μεταφορτώνουν εν πλω το εμπόρευμα στα νότια παράλια της Κρήτης.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αναφερθεί ακόμα και διπλάσια νούμερα, όμως σήμερα οι διωκτικές Αρχές μιλούν απλώς για «δημοσιογραφικές υπερβολές». «Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε, γιατί ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Άλλωστε όλα αυτά είναι ρευστά. Περνούν από χέρι σε χέρι. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες, χωρίς φυσικά να συνυπολογίσουμε τα πυρομαχικά». Σε σχέση πάντως με την παράνομη οπλοκατοχή, νομικοί κύκλοι και αστυνομικές αρχές προσδιορίζουν τον αριθμό των όπλων περίπου σε 200.000 με 300.000 όπλα. «Πάρα πολλοί Κρητικοί κατέχουν από δύο έως και τέσσερα όπλα».

Απο το kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: