Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013




              Πώς να καταλάβετε   εάν το μέλι είναι αγνό

Οι θετικές επιδράσεις του μελιού στην υγεία είναι γνωστές, επειδή είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αλλά δυστυχώς, υπάρχουν νοθευμένα μέλια στην αγορά. Πολλοί από αυτούς είναι μίγματα μελιού με διαλύματα γλυκόζης ή σιρόπια κακής ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που λαμβάνεται από τα κύτταρα χωρίς κάλυψη (η οποία δεν καλύπτονται με κερί).
Ευτυχώς, υπάρχουν απλές εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να δείτε αν έχετε αγοράσει το μέλι είναι αγνό και καλής ποιότητας ή αν, αντιθέτως, είναι νοθευμένο ή περιέχει πολύ νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ     ΣΤΗΝ  ΕΤΙΚΕΤΑ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν από την αγορά ενός συσκευασμένου μελιού   είναι να διαβάσετε την ετικέτα και επιβεβαιώστε ότι ο κατάλογος των συστατικών δεν εμφανίζεται "σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης" ή εμπορικό γλυκόζης, δύο πρόσθετα συνήθως χρησιμοποιείται για να «τεντώσει» το μέλι και να μην τους αφήσουμε να στερεοποιηθεί.
Στερεοποίηση του μελιού
Όλα τα μέλια είναι υγρά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τείνουν να σταθεροποιηθούν ή να «κρυσταλλώσουν». Εάν αγοράσετε ένα βάζο με μέλι που έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί αυτό σημαίνει ότι το μέλι είναι αγνό. Εάν έχετε ένα βάζο υγρό μέλι, μπορείτε να περιμένετε μερικές μέρες για να δούμε αν αυτό στερεοποιείται ή μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Εάν το μέλι δεν γίνεται πιο παχύρευστο στο κρύο, είναι πιθανό ότι το μέλι ή νοθευμένο.
Μερικές συμβουλές για να γνωρίζουμε αν το μέλι είναι αγνό
Εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε αν το μέλι που αγοράσατε είναι καθαρό ή έχει μεταβληθεί με τον  ένα ή τον άλλο τρόπο, ή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.
  • Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι νερό. Αν το μέλι διαλύεται, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι καθαρό. Το αγνό μέλι θα πρέπει να παραμείνει σταθερή ως ένα μπλοκ, όταν  μπαίνει στο νερό.
  • Πάρτε λίγο μέλι και ανακατεύουμε με το νερό. Προσθέστε τέσσερις ή πέντε σταγόνες ξιδιού. Αν δείτε ότι ο αφρός, το μέλι μπορεί να είναι νοθευμένο με κιμωλία.
  • Πάρτε λίγο μέλι σε ένα κουτάλι και γυρίστε το. Μέλια είναι πολύ υγρό φθινόπωρο γρήγορα. τα ώριμα μέλια, καλή ποιότητα, θα παραμείνει στο κουτάλι ή πέφτουν πολύ αργά.
  • Ανάψτε ένα σπίρτο και να προσπαθήσει να κάψετε σταγόνες μελιού. Αν δείτε ότι γίνονται  εγκαύματα στις σταγόνες  μελιού, αυτό σημαίνει ότι το μέλι είναι αγνό. Μέλι ακάθαρτο ποιότητα ή περιέχουν νερό, δεν θα καεί.
  • Αν έχετε ιώδιο στο σπίτι, ρίξτε λίγο μέλι, ανακατέψτε το με νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες διαλύματος ιωδίου. Εάν το διάλυμα είναι μπλε, αυτό σημαίνει ότι το μέλι ήταν νοθευμένη με αλεύρι ή άμυλο.
  • Πάρτε ένα κομμάτι από παλιό μπαγιάτικο ψωμί και το βουτάμε στο μέλι. Εάν μετά από 10 λεπτά, σκληρύνει ψωμί είναι ότι το μέλι είναι αγνό. Εάν υπάρχει αρκετό νερό στο μέλι, το ψωμί θα μαλακώσει. .
Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα απλά τεστ θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την ποιότητα του μελιού που έχετε αγοράσει, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την πιο καθαρή και να απολαύσουν τα πλήρη οφέλη της εισαγωγής μελιού στη διατροφή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: