Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Βρέθηκε προσωρινή λύση για τ’ απορρίμματα της Ιεράπετρας


Λύσεις προσωρινής διάθεσης των απορριμμάτων της Ιεράπετρας αναζήτησαν χθες στη συνάντηση που έγινε στον Άγιο Νικόλαο με πρωτοβουλία της Νομαρχία Λασιθίου μπροστά στο αδιέξοδο που έχει επέλθει.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες κι ο περιφερειάρχης Θανάσης Καρούντζος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Κουράκης που προσπάθησαν να πεισουν ειδικά τον Άγιο Νικόλαο ότι μπορεί να βρεθεί διέξοδο.

Μετά το κλείσιμο από 23 Αυγούστου του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων της Ιεράπετρας με απόφαση του νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη την περασμένη Δευτέρα, η κατάσταση στο Λασίθι έχει γίνει εκρηκτική καθώς με απόφαση επιτροπής που έχει ορίσει το Δ.Σ. Αγίου Νικολάου, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Αγίου Νικολάου δε θα δεχτεί ξανά απορρίμματα από άλλες περιοχές, καθώς βρίσκεται ήδη στα όριά του, δεχόμενος μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών από όσα μπορεί να αντέξει. 

Στη λύση της ολιγοήμερης διαβούλευσης των μελών του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για το πού θα διοχετευθούν τα απορρίμματα της Ιεράπετρας κατέληξαν ενώ φαίνεται ότι για ένα μικρό διάστημα θα πάρουν εκ περιτροπής τα απορρίμματα και οι όμοροι δήμοι που έχουν χωματερές. 

Ο Σήφης Αναστασάκης ήταν σαφής κι αμετακίνητος. «Δε θέλουμε άλλο Κουρουπητό στο νομό Λασιθίου» - φέρεται να λέει ο ίδιος, ο οποίος σημειωτέον εδώ και καιρό διατηρεί τις ισορροπίες, ανεχόμενος τη λειτουργία του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, αν και εδώ και ένα χρόνο υπάρχει πρόταση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της νομαρχίας για άμεσο κλείσιμο του ΧΑΔΑ. Επιπλέον το επαπειλούμενο πρόστιμο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 14.000 ευρώ ημερησίως για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ αλλά και ο κίνδυνος να χάσει η Κρήτη 29 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τον περιφερειακό σχεδιασμό, οδήγησαν στην απόφαση της 16ης Αυγούστου για κλείσιμο του ΧΑΔΑ από τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΣΔΑΚ θα κληθεί να βγάλει οριστικά το φίδι από την τρύπα, ορίζοντας πού θα διοχετευθούν τα απορρίμματα της Ιεράπετρας, ενώ περίπου στις αρχές δηλαδή του 2011 αναμένεται η μελέτη για την κατασκευή του Κεντρικού Εργοστασίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ενός καυτού θέματος για όλη την Κρήτη. Το θέμα του εργοστασίου άλλωστε θέτει σε προτεραιότητα και ο Γιάννης Κουράκης, σύμφωνα με τον οποίο άμεσα πρέπει να προχωρήσει η χωροθέτησή του αλλά και η επιλογή τεχνολογιών, καθώς σύντομα θα κορεστούν και οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: