Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έξι στους Δέκα Έλληνες φοβούνται χρεωκοπία.

Έξι στους 10 Έλληνες έχουν χρέη, αλλά μόνο οι δύο στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.
Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοστό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ στο 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.
Τα χρέη, όπως δηλώνουν όσοι άχρωστους (60%), τους προκαλούν άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τού δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική του γαλήνη και δύο στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.
Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας. Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι πέντε στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: